UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Організація виробництва

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра фінансів та цифрової економіки
Короткий опис навчальної дисципліни

Курс «Організація виробництва» охоплює питання організації виробничого процесу в часі та просторі, організацію роботи основних і допоміжних цехів, організацію комплексної підготовки виробництва, трудових процесів і оплати праці на підприємстві. Організація виробництва на підприємстві як наука вивчає закономірності виробництва, відносини людей у сфері виробництва матеріальних благ, застосування яких забезпечує найбільш ефективні форми діяльності окремих підприємств у поєднані з матеріальними, трудовими та інформативними елементами виробництва. Вона розглядає конкретні форми прояву об’єктивних економічних законів в умовах роботи конкретних виробничих підрозділів. Об’єктом вивчення даної науки є процеси на промисловому підприємстві, яке розглядається як виробнича система, а її предметом – методи й засоби оптимальної організації виробництва.

Цілі та задачі навчальної дисципліни

Основними цілями вивчення навчальної дисципліни «Організація виробництва» є формування у студентів комплексу знань про методи оцінки нововведень для створення оптимальних конструкцій і технологій; способи забезпечення раціональної організації виробничого процесу в часі й просторі; принципи наукової організації праці; основи планування виробництва, організації роботи основних і допоміжних господарств і на цій основі одержання спеціальних знань та практичних навичок щодо прийняття ефективних управлінських рішень щодо функціонування виробництва в умовах конкурентного ринкового середовища.

Результати навчання

Внаслідок вивчення дисципліни студенти повинні:

- розуміти, що виробничі процеси є найважливішими в діяльності промислового підприємства, саме це обумовлює необхідність одержання знань основ, категорій та принципів організації виробництва; - знати принципи та методи раціональної організації виробничих процесів у часі, їх розміщення у просторі, забезпечення виробничих процесів необхідними ресурсами, супроводження виробництва нової продукції, контроль якості виробів та процесів;

- вміти самостійно виконувати, техніко-економічні розрахунки обґрунтування виробничих процесів, вибору ефективних варіантів їх перетворень.

Перелік тем

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА.

РОЗДІЛ 2. ВИРОБНИЧО-ПРОМИСЛОВЕ ПІДПРИЄМСТВО – ОСНОВНА ЛАНКА ПРОМИСЛОВОСТІ.

РОЗДІЛ 3. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ В ЧАСІ ТА ПРОСТОРІ НА ПІДПРИЄМСТВІ.

РОЗДІЛ 4. ХАРАКТЕРНІ ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА.

РОЗДІЛ 5. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ДОПОМІЖНИХ ВИРОБНИЦТВ.

РОЗДІЛ 6. ПРОГНОЗУВАННЯ І ПЛАНУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА.

РОЗДІЛ 7. ІННОВАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ НА ПІДПРИЄМСТВІ.

РОЗДІЛ 8. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ РОЗРОБКИ ТА ВИРОБНИЦТВА НОВОГО ТОВАРУ НА ПІДПРИЄМСТВІ.

РОЗДІЛ 9. ЯКІСТЬ ПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ.

РОЗДІЛ 10. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ НА ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ.

РОЗДІЛ 11. ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ.

РОЗДІЛ 12. АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ.

Система оцінювання

Перший модуль - 30 балів; другий модуль - 35 балів, третій модуль - 35 балів.

Форма контролю
залік