UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Планування та контроль діяльності підприємства

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра менеджменту, бізнесу та маркетингових технологій
Короткий опис навчальної дисципліни

Дисципліна «Планування і контроль на підприємстві» спрямована на формування комплексу загальних та спеціальних знань здобувачів вищої освіти у сфері розроблення перспективних і поточних планів у діяльності підприємства та контролю їх виконання.

Цілі та задачі навчальної дисципліни

Ціллю вивчення дисципліни є: надання студентам теоретичних знань та практичних навичок з питань планування на підприємствах в умовах функціонування ринкових відносин. Завданнями вивчення навчальної дисципліни є:

- опанування форм, методів і процесу планування і контролю;

- вивчення структури і технології розроблення типових планів щодо економічного і соціального розвитку підприємства;

- формування складу показників і методики їх розрахунку;

- оптимізація виробничої програми.

Результати навчання

Результатом вивчення дисципліни є набуття студентами таких компетенцій: здатність розв’язувати складні спеціалізовані завдання та проблеми у сферах підприємницької та торговельної діяльності або в процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів організації і функціонування підприємницьких, торговельних структур і характеризується комплексністю та невизначеністю умов; здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел; здатність приймати обґрунтовані рішення; здатність до адаптації та дії в новій ситуації; здатність застосовувати інноваційні підходи в діяльності підприємницьких і торговельних та структурах; здатність визначати і виконувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких, торговельних структур; знання і розуміння основ обліку та оподаткування в підприємницькій, торговельній діяльності; знання та розуміння організації зовнішньоекономічної діяльності підприємницьких, торговельних і біржових структур; здатність до бізнес-планування, оцінювання кон'юнктури ринків і результатів діяльності у сфері підприємництва і торгівлі з урахуванням ризиків; здатність використовувати аналітичний та методичний інструментарій для обґрунтування економічних рішень; здатність самостійно виявляти проблеми економічного характеру при аналізі конкретних ситуацій, пропонувати способи їх вирішення; здатність здійснювати сегментацію ринку праці, визначати структуру попиту та пропозиції, зайнятості та безробіття; здатність проводити аналіз функціонування та розвитку суб’єктів господарювання, стану функціональних підсистем підприємств, організацій та установ; здатність поглиблено аналізувати проблеми і явища в одній або декількох професійних сферах у межах спеціальності; здатність формувати ресурсне обґрунтування реалізації стратегій підприємств; здатність аналізувати та обґрунтовувати інноваційно-інвестиційні проекти та портфелі, формувати інвестиційну політику розвитку підприємства; здатність застосовувати принципи корпоративного управління, формування норм корпоративної політики акціонерних товариств; здатність проводити експрес-діагностику стану підприємства, виявляти потенційні (приховані) кризові явища; здатність обирати та використовувати відповідний методичний інструментарій теорії адаптивного управління у процесі обґрунтування господарських рішень.

Перелік тем

Тема 1. Сутність планування та особливості його здійснення на підприємстві Тема 2. Система планів підприємства Тема 3. Оперативно-календарне планування і контроль Тема 4. Маркетингові дослідження, планування збуту і контролю продукції Тема 5. Планування виробництва продукції Тема 6. Матеріально-технічне забезпечення виробництва Тема 7. Забезпечення операційної діяльності виробничою потужністю Тема 8. Персонал і оплата праці Тема 9. Виробнича інфраструктура Тема 10. Витрати виробництва Тема 11. Фінансове планування і контроль на підприємстві Тема 12. Планування і контроль оновлення продукції Тема 13. Організаційно-технічний розвиток Тема 14. Бізнес-планування.

Система оцінювання

Оцінювання проводиться за 100-бальною шкалою.

Форма контролю
залік