Каталог вибіркових навчальних дисциплін
Контролінг
Контролінг – це напрямок економічної роботи на підприємстві, пов’язаний з моніторингом його фінансово-економічної діяльності та з систематичним наданням керівництву інформації необхідної для прийняття своєчасних тактичних і стратегічних управлінських рішень.
Основна мета вивчення дисципліни “Контролінг” – опанувати контролінг на мікрорівні; синтезувати здобуті знання з обліку, аналізу, контролю, планування щодо підготовки управлінської інформації для різних рівнів управління підприємством; опанувати методики збирання, аналізу та інтерпретації управлінської інформації для прийняття оперативних та стратегічних управлінських рішень.
Основні завдання вивчення дисципліни: підвищення загального рівня економічних і спеціальних знань; оволодіння методиками збирання, аналізу та інтерпретації управлінської інформації.
Результатом вивчення дисципліни є набуття студентами таких компетенцій: опанування раціональною організацією руху інформаційних потоків на підприємстві з метою оптимізації його діяльності, тобто одержання інформації, що буде корисною і необхідною при прийнятті оперативних і стратегічних управлінських рішень як за центрами управління, так і підприємства загалом; впровадження у практичну діяльність наукових методів збирання та обробки управлінської інформації;
розробка альтернативних напрямів управлінських рішень на основі даних управлінської інформації.
Вміти обирати та використовувати відповідний методичний інструментарій менеджменту у процесі управління суб’єктами господарювання та обґрунтування господарських рішень.
Вміти самостійно виявляти проблеми економічного характеру при аналізі конкретних ситуацій, пропонувати способи їх вирішення.
Вміти поглиблено аналізувати проблеми і явища в одній або декількох професійних сферах у межах спеціальності.
Тема 1. Поняття концептуальної основи контролінгу. Вступ до дисципліни
Тема 2. Історія виникнення контролінгу. Історичні школи контролінгу
Тема 3. Системний підхід до визначення змісту контролінгу
Тема 4. Предмет, методи, об’єкти і функції контролінгу
Тема 5. Види, концепції та інструментальна база контролінгу
Тема 6. Організаційно-методичні основи створення системи контролінгу на підприємстві.
Тема 7. Об’єкти контролінгу на підприємстві.
Тема 8. Організація управлінського обліку в системі контролінгу
Тема 9. Система планування та бюджетування на підприємстві
Тема 10. Економічний аналіз у контролінгу
Тема 11. Методичний інструментарій оперативного контролінгу
Тема 12. Експертна діагностика фінансово-господарського стану підприємства
Тема 13. Контролінг інвестиційних проектів
Тема 14. Контролінг у системі прийняття управлінських рішень
Максимальна кількість балів – 100, мінімальна – 60. Бал по дисципліні варіюється (від 60 до 100 балів) та визначається шляхом обчислення середнього арифметичного значення, з урахуванням кількості тем.