UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Товарознавство та управління якістю (4 сем., залік)

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра цифрової економіки та міжнародних економічних відносин
Короткий опис навчальної дисципліни
Дисципліна «Товарознавство та управління якістю» спрямована на формування комплексу загальних та спеціальних знань здобувачів вищої освіти у сфері класифікації, асортименту, кодування та маркування товарів, їх корисних властивостей, оптимальних умов, способів і режимів зберігання товарів, засобів виявлення фальсифікованих товарів та основ експертизи товарів, а також вироблення умінь і навичок щодо оцінки якості товарів з використанням різних органолептичних та інструментальних методів, управління якістю товарів з урахуванням сучасних вимог у сфері сертифікації та стандартизації.
Цілі та задачі навчальної дисципліни
Метою дисципліни «Товарознавство та управління якістю» є: опанування науково-теоретичних та практичних засад товарознавства та формування системи спеціальних теоретичних знань і практичних навичок у сфері управління якістю товарів.
Результати навчання
Результатом вивчення дисципліни є набуття студентами таких навичок: здатність та вміння визначити споживчі властивості товарів; здатність формувати конкурентні переваги товарів за рахунок забезпечення їх високої якості та відповідності встановленим вимогам у сфері сертифікації, стандартизації та оцінки відповідності з метою задоволення потреб споживачів; здатність виявляти фальсифіковані товари; знання у сфері формування якісної інформації про товарі, у тому числі щодо кодування товарів; знання основ проведення експертизи товарів.
Перелік тем
Тема 1. Товарознавство в системі наукових знань. Тема 2. Вивчення натуральних та споживних властивостей товарів. Тема 3. Класифікація та асортимент товарів. Тема 4. Кодування товарів. Тема 5. Інформація про товар. Тема 6. Ідентифікація та фальсифікація товарів. Тема 7. Основи експертизи товарів. Тема 8. Основні поняття в сфері якості. Тема 9. Оцінювання якості. Тема 10. Розвиток систем управління якістю продукції. Тема 11. Сертифікація та оцінка відповідності в Україні. Тема 12. Сучасні системи управління якістю на підприємстві. Тема 13. Інтегровані системи управління якістю.
Система оцінювання
Перелік робіт / видів контролю та розподіл балів: ‒ поточна робота на парах – 60 б. ‒ модульний контроль – 30 б. ‒ індивідуальна робота – 10 б.
Форма контролю
залік