Каталог вибіркових навчальних дисциплін
Готельно-ресторанний бізнес
Навчальна дисципліна "Готельно-ресторанний бізнес" формує вміння розробити бізнес-план готельного чи ресторанного бізнесу з врахуванням форм власності, характеру діяльності, загального стану суспільства та його соціальних пріоритетів.
Ціллю вивчення вибіркової дисципліни «Готельно-ресторанний бізнес» є ознайомити студентів із сутністю та принципами організації бізнесу в сфері гостинності, сформувати необхідні навички і вміння планування діяльності; розробити бізнес-план підприємницької діяльності.
Основними задачами навчальної дисципліни є:
- визначити сутності і видів планування діяльності в туризмі;
- вивчити динаміку ринку гостинності;
- вміти представити своє підприємство на туристичному ринку;
- вивчити особливості планування діяльності установ готельно-ресторанного бізнесу.
В результаті вивчення даного курсу студент повинен знати понятійний апарат планування діяльності у готельно-ресторанному господарстві, законодавчу базу туристичної діяльності, систему планування діяльності туристичних установ; вміти планувати роботу підприємств готельно-ресторанного бізнесу, орієнтуватись у взаємовідносинах стейкхолдерів ринку гостинності та туристичного ринку.
Тема 1. Сутність планування і особливості його здійснення на готельноресторанному підприємстві
Тема 2. Систематизація основних видів планування діяльності туристичних підприємств
Тема 3 Характеристика готельно-ресторанного ринку
Тема 4. Бізнес-план як кінцевий продукт планування
Тема 5. Бізнес-планування в готельно-ресторанному бізнесі
Тема 6. Фінансовий план
Тема 7. Маркетингова частина бізнес-плану. Структура Маркетингового плану
Тема 8. Виробничий план і менеджмент організації. Складання виробничого плану
Тема 9. Вибір цінової стратегії підприємства
Тема 10. Критерії оцінки ефективності бізнес-плану
Тема 11. Методи аналізу і оцінки ризиків інвестиційних проектів
Тема 12. Написання резюме бізнес-плану
Тема 13. Сталий розвиток і планування готельно-ресторанного господарства в світі та Україні
Курсом передбачено 8 лекцій та 8 практичних занять, кожний вид занять оцінюється за 5-бальною шкалою: «5» – відмінний рівень, всебічне і глибоке знання матеріалу, вміння його використовувати на практиці; «4» – матеріал підготовлений на високому рівні, але недостатня активність студента на парі; «3» – посереднє знання основного матеріалу; «2» – знання лише окремих фрагментів основного матеріалу. Максимальна сума балів – 80. Додатково 20 балів можливо отримати, виконавши індивідуальне завдання з курсу.