Каталог вибіркових навчальних дисциплін
Мікробіологія
Під час вивчення курсу ви ознайомитесь з будовою мікробів різних груп, особливостями існування їх асоціацій в організмі людини, на харчових продуктах та поверхнях різних типів, зрозумієте причини виникнення інфекційних хвороб та принципи боротьби з їх збудниками.
Задача вивчення дисципліни: формування у студентів компетентностей щодо будови і функціонування в довкіллі мікробів різних груп.
Ціль вивчення дисципліни: набуття навичок щодо аналізу впливу мікроорганізмів на життєдіяльність людини.
В процесі вивчення дисципліни студенти ознайомляться із функціонуванням мікробних асоціацій різних систем, з’ясують плюси та мінуси від їх взаємодії з організмом людини.
- Мікроби як основні мешканці планети Земля.
- Новітні відомості щодо мікробіому людини та його впливу на процеси життєдіяльності.
- Характеристика основних груп мікробів.
- Особливості розвитку мікробів за різноманітних умов.
- Мікроорганізми сирих та оброблених харчових продуктів (молоко, кисломолочні продукти, м'ясо і м’ясопродукти, хлібобулочні вироби, пиво, вино).
- Мікроорганізми житлових приміщень (повітря, різні види будівельних та тканинних матеріалів).
- Принципи виникнення інфекційних хвороб (шляхи і ворота інфекцій, періоди інфекційного процесу та інфекційної хвороби).
- Принципи запобігання інтенсивному розвитку шкідливих мікроорганізмів.
Вивчення кожної теми завершується контрольною роботою або практичним завданням (тести, кросворди, презентації), за які нараховуються бали. Завдання індивідуальні і групові. Оцінки за групові завдання здобувачі перерозподіляють самостійно, в залежності від участі кожного.
Всі отримані здобувачем бали підсумовуються і розраховується відсоток від максимально можливої суми. Отримана оцінка є екзаменаційною.
Для тих, хто вважає свої знання недооціненими: можна скласти екзамен за білетом (50 питань з масиву 200 тестів, кожна правильна відповідь – 2 бали).