UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Система формування здоров'я та безпека харчування

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра екології та природоохоронних технологій
Короткий опис навчальної дисципліни
Вивчення дисципліни направлено на формування уявлень про здоров’я людини як результат поєднання нормальної роботи внутрішніх систем органів, впливу факторів навколишнього середовища і соціальних умов. Під час вивчення курсу ви матимете змогу ознайомитись з будовою і функціями організму людини, зрозуміти біологічні і екологічні причини появи патологічних станів, ознайомитись з профілактикою захворювань та основами здорового способу життя. Особливий акцент буде зроблено на харчовій безпеці та методах її забезпечення.
Цілі та задачі навчальної дисципліни
Цілями дисципліни є формування у студентів компетентностей щодо результатів впливу на організм людини чинників навколишнього середовища та необхідності забезпечення безпеки харчування. Задачами вивчення є: набуття навичок здорового способу життя; умінь оцінювати наслідки і умови здорового харчування, впливу зовнішніх та внутрішніх факторів на стан організму; знань щодо міжнародної співпраці у галузі профілактики захворювань.
Результати навчання
В процесі вивчення дисципліни студенти матимуть змогу ознайомитись з закономірностями та особливостями функціонування основних систем органів людини, з’ясувати основні фактори ризиків, зумовлені порушенням харчової безпеки, аліментарними захворюваннями та умовами довкілля. Обговорення проблем здорового способу життя сприятиме розвитку критичного мислення та розвитку навичок самостійної і командної роботи. Це дозволить покращити розуміння основних теоретичних і практичних проблем в галузі природничих наук, сформувати комунікативні навички, продемонструвати розуміння необхідності здорового способу життя.
Перелік тем
- Ризики для здоров’я людини і їх оцінка. - Загальна характеристика будови та функцій тіла людини. - Опорно-рухова система: статура та конституція, вплив зовнішніх факторів та їх розвиток. - Кров і серцево-судинна система, органи дихання і виділення. - Імунітет та способи його забезпечення. - Інфекційні захворювання та їх природа. Міжнародна діяльність в сфері охорони здоров’я. - Нервова система людини та органи чуття. - Травна система людини. - Травлення і аліментарні захворювання. - Голод, ожиріння та дієти - Харчова безпека держави та її забезпечення
Система оцінювання
Вивчення кожної теми завершується контрольною роботою або практичним завданням (тести, кросворди, презентації), за які нараховуються бали. Завдання індивідуальні і групові. Оцінки за групові завдання здобувачі перерозподіляють самостійно, в залежності від участі кожного. Всі отримані здобувачем бали підсумовуються і розраховується відсоток від максимально можливої суми. Отримана оцінка є заліковою. Для тих, хто вважає свої знання недооціненими: можна скласти залік за білетом (50 питань з масиву 200 тестів, кожна правильна відповідь – 2 бали).
Форма контролю
залік