UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Світові кулінарні тренди (241, 242)

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи
Короткий опис навчальної дисципліни

В умовах сьогоднішньої України ресторанний бізнес розвивається швидкими темпами і досягає світового рівня. Очевидно, що збільшення кількості міжнародних готельних мереж і зростання чисельності ресторанів етнічних кухонь потребує підвищення якості підготовки кадрів до рівня міжнародних стандартів. Вивчення кулінарних традицій народів світу, різних способів та технологій приготування етнічних страв дозволить підвищити рівень гастрономічної культури в Україні та забезпечити якісне обслуговування споживачів.

Цілі та задачі навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни є формування професійних знань в області кулінарних трендів національних кухонь народів різних країн світу з подальшим розвитком ресторанного господарства в цілому.

Відповідно до мети визначено наступні цілі вивчення дисципліни: опанування національних особливостей виробництва страв і кулінарних виробів, та трендів в кухнях народів світу.

Надання студентам теоретичних знань і практичних вмінь з особливостей харчування народів світу; переліку традиційної продовольчої сировини; асортименту кулінарних виробів; способів кулінарно-технологічної обробки; основ та особливостей вживання класичних і місцевих прянощів, пряних овочів, а також соусів та приправ для утворення та покращення смако-ароматичних властивостей їжі в національних кухнях.

Результати навчання

знати:

- еволюцію формування кулінарних зон планети;

- основні моделі харчування населення світу;

- загальну характеристику, набір традиційної продовольчої сировини, способи кулінарно-технологічної обробки, основний асортимент  страв національних кухонь Європи;

- загальну характеристику, набір традиційної продовольчої сировини, способи кулінарно-технологічної обробки, основний асортимент  страв національних кухонь Азії та Африки;

- загальну характеристику, набір традиційної продовольчої сировини, способи кулінарно-технологічної обробки, основний асортимент  страв національних кухонь Америки;

- особливості використання прянощів в національних кухнях;

- класифікацію та асортимент смако-ароматичних інгредієнтів;

- сучасні ознаки поширення  та популярності еклінарних трендів у світі.

   вміти:

- формувати асортимент страв та виробів у закладах ресторанного господарства, враховуючи національні особливості, тренди та традиції кухонь народів світу;

- впроваджувати інноваційні технології у виробництві страв та виробів  різних країн світу;

- складати меню з урахуванням етногенезу для туристів різних країн;

- використовувати прянощі та приправи в національних кухнях світу.

Перелік тем
  1. Кулінарні тренди країн Північної та Західної Європи.
  2. Кулінарні тренди країн Південної Європи та Балканських країн.
  3. Кулінарні тренди країн Центральної та Східної Європи, Кавказу.
  4. Кулінарні тренди країн Східної Азії, Південної та Південно-Східної Азії.
  5. Кулінарні тренди країн Близького Сходу та Північної Африки.
  6. Кулінарні тренди країн Західної, Східної та Південної Африки.
  7. Кулінарні тренди країн Англо-Америки та Латинської Америки.
  8. Кулінарні тренди країн Австралії та Океанії.
Система оцінювання

Курсом передбачено 8 лекцій та 8 практичних занять, кожний вид занять оцінюється за 5-бальною шкалою:

«5» – відмінний рівень, всебічне і глибоке знання матеріалу, вміння його використовувати на практиці;

«4» – матеріал підготовлений на високому рівні, але недостатня активність студента на парі;

«3» – посереднє знання основного матеріалу;

«2» – знання лише окремих фрагментів основного матеріалу.

Максимальна сума балів – 80.

Додатково 20 балів можливо отримати, виконавши індивідуальне завдання з курсу.

Форма контролю
залік