UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Мікробіологія

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра наук про Землю
Короткий опис навчальної дисципліни

Під час вивчення курсу ви ознайомитесь з будовою мікробів різних груп, особливостями існування їх асоціацій в організмі людини, на харчових продуктах та поверхнях різних типів, зрозумієте причини виникнення інфекційних хвороб та принципи боротьби з їх збудниками.

Цілі та задачі навчальної дисципліни

Ціль вивчення дисципліни: формування у студентів компетентностей щодо будови і функціонування в довкіллі мікробів різних груп.

Завдання вивчення дисципліни: набуття навичок щодо аналізу впливу  мікроорганізмів  на життєдіяльність людини.

Результати навчання

В процесі вивчення дисципліни студенти ознайомляться із функціонуванням  мікробних асоціацій різних систем, з’ясують плюси та мінуси від їх взаємодії з організмом людини.

Перелік тем
  • Мікроби як основні мешканці  планети Земля.
  • Новітні відомості щодо мікробіому людини та його впливу на процеси життєдіяльності.
  • Характеристика основних груп мікробів.
  • Особливості розвитку мікробів за різноманітних умов.
  • Мікроорганізми сирих та оброблених харчових продуктів (молоко, кисломолочні продукти, м'ясо і м’ясопродукти, хлібобулочні вироби, пиво, вино). 
  • Мікроорганізми житлових приміщень (повітря, різні види будівельних та тканинних матеріалів).
  • Принципи виникнення інфекційних хвороб (шляхи і ворота інфекцій, періоди інфекційного процесу та інфекційної хвороби).
  • Принципи запобігання  інтенсивному розвитку шкідливих мікроорганізмів.
Система оцінювання

Під час проведення семінарів бали нараховуються за участь у дискусіях (робота з моделями мікробів, фотоматеріалами презентацій  під час ділових ігор, обговорення певних мікробіологічних методик). Вивчення  тематичного блоку завершує оцінювана певною кількістю балів контрольна робота (тести, індивідуальні чи групові аналітичні звіти).

Залікова оцінка: всі отримані здобувачем бали підсумовуються, розраховується відсоток від максимально можливих 100 балів.

Ті, хто вважає свої знання недооціненими, складають залік за білетом (50 питань з масиву 200 тестів, кожна правильна відповідь – 2 бали).

Форма контролю
залік