Каталог вибіркових навчальних дисциплін
Мікробіологія
Під час вивчення курсу ви ознайомитесь з будовою мікробів різних груп, особливостями існування їх асоціацій в організмі людини, на харчових продуктах та поверхнях різних типів, зрозумієте причини виникнення інфекційних хвороб та принципи боротьби з їх збудниками.
Ціль вивчення дисципліни: формування у студентів компетентностей щодо будови і функціонування в довкіллі мікробів різних груп.
Завдання вивчення дисципліни: набуття навичок щодо аналізу впливу мікроорганізмів на життєдіяльність людини.
В процесі вивчення дисципліни студенти ознайомляться із функціонуванням мікробних асоціацій різних систем, з’ясують плюси та мінуси від їх взаємодії з організмом людини.
- Мікроби як основні мешканці планети Земля.
- Новітні відомості щодо мікробіому людини та його впливу на процеси життєдіяльності.
- Характеристика основних груп мікробів.
- Особливості розвитку мікробів за різноманітних умов.
- Мікроорганізми сирих та оброблених харчових продуктів (молоко, кисломолочні продукти, м'ясо і м’ясопродукти, хлібобулочні вироби, пиво, вино).
- Мікроорганізми житлових приміщень (повітря, різні види будівельних та тканинних матеріалів).
- Принципи виникнення інфекційних хвороб (шляхи і ворота інфекцій, періоди інфекційного процесу та інфекційної хвороби).
- Принципи запобігання інтенсивному розвитку шкідливих мікроорганізмів.
Під час проведення семінарів бали нараховуються за участь у дискусіях (робота з моделями мікробів, фотоматеріалами презентацій під час ділових ігор, обговорення певних мікробіологічних методик). Вивчення тематичного блоку завершує оцінювана певною кількістю балів контрольна робота (тести, індивідуальні чи групові аналітичні звіти).
Залікова оцінка: всі отримані здобувачем бали підсумовуються, розраховується відсоток від максимально можливих 100 балів.
Ті, хто вважає свої знання недооціненими, складають залік за білетом (50 питань з масиву 200 тестів, кожна правильна відповідь – 2 бали).