UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Біотехнології виробництва продуктів харчування

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра наук про Землю
Короткий опис навчальної дисципліни

Біотехнології – це майбутнє людства, направлене на вирішення актуальних проблем цивілізації. Під час вивчення дисципліни ви ознайомитесь із застосуванням біотехнологій для виробництва продуктів харчування та лікарських засобів, довідаєтесь про вплив цих виробництв на довкілля. Базовими для розуміння біотехнологічних виробництв є також основи мікробіології. Розглянувши технології клітинної і генетичної інженерії, зможете сформувати власну думку про справжні і уявні небезпеки ГМО.

Цілі та задачі навчальної дисципліни

Цілі навчальної дисципліни полягають у формуванні у здобувачів компетентностей щодо використання сучасних класичних та новітніх біотехнологій, можливостей застосування живих організмів та продуктів їх життєдіяльності.

Задачами вивчення є: ознайомлення здобувачів з основними досягненнями біотехнологій на основі розуміння біологічних механізмів, які вони використовують; формування розуміння сутності біотехнологічних процесів; вміння оцінювати екологічні наслідки біотехнологічних виробництв.

Результати навчання

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувачі ознайомляться з основами сучасної мікробіології, ризиками і наслідками роботи з мікроорганізмами; отримають уявлення про роль біотехнології в виробництві продуктів харчування та фармацевтичної продукції; оцінять ризики впровадження досягнень сучасної клітинної і генетичної інженерії.

Здобувачі навчаться поєднувати навички самостійної та командної роботи задля отримання результату з акцентом на професійну сумлінність та відповідальність за прийняття рішень.

Перелік тем
  • Вступ до біотехнології
  • Мікроорганізми – основний об’єкт сучасних біотехнологій
  • Методи досліджень і виробництв у біотехнології
  • Біотехнологічні виробництва харчових продуктів та біологічних добавок
  • Використання біотехнологічних продуктів у сільському господарстві та проблеми антибіотикорезистентності
  • Сучасні біотехнології: клітинна і генна інженерії
Система оцінювання

Вивчення кожної теми завершується контрольною роботою або практичним завданням (тести, кросворди, презентації), за які нараховуються бали. Завдання індивідуальні і групові. Оцінки за групові завдання здобувачі перерозподіляють самостійно, в залежності від участі кожного.

Всі отримані здобувачем бали підсумовуються і розраховується відсоток від максимально можливої суми. Отримана оцінка є заліковою.

Для тих, хто вважає свої знання недооціненими: можна скласти залік за білетом (50 питань з масиву 200 тестів, кожна правильна відповідь – 2 бали).

Форма контролю
залік