Каталог вибіркових навчальних дисциплін
Барна справа
Метою навчальної дисципліни викладання дисципліни «Барна справа» є є надання студентам комплексу спеціальних знань щодо організації роботи та обслуговування споживачів у барах, організації роботи сомельє та обслуговування гостей винами; формування у студентів системного мислення й комплексу знань у галузі ресторанного обслуговування.
Основними завданнями, які мають бути вирішені в процесі викладання дисципліни, є вивчення:
- організація роботи бару та методів обслуговування споживачів;
- оснащення бару посудом, інвентарем, інструментами, устаткуванням;
- правил приготування, оформлення та подавання змішаних напоїв.
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні уміти:
- визначати тип і клас бару;
- підбирати посуд, інвентар, інструменти, устаткування для функціонування бару;
- готувати бар до роботи;
- експлуатувати обладнання, користуватися інвентарем, інструментами, мірним посудом;
- готувати напої та подавати їх споживачам;
- обслуговувати відвідувачів у барах різних типів та класів.
Інформаційний обсяг навчальної дисципліни
- Тема 1. Особливості організації роботи барів. Характеристика торговельно-виробничої діяльності різних типів барів у сучасних умовах України.
- Тема 2. Матеріально – технічне забезпечення барів. Залежність барної стійки від типу бару.
- Тема 3. Вимоги до обслуговуючого персоналу бару. Основи організації роботи сомельє.
- Тема 4. Організація постачання.
- Тема 5. Підготовка бару до обслуговування відвідувачів. Характеристика видів послуг, які надаються у барі.
- Тема 6. Організація обслуговування споживачів. Обслуговування гостей напоями. Культура споживання алкогольних напоїв.
- Тема 7. Світовий ринок алкогольних напоїв. Класифікація, асортимент, характеристика міцних базових алкогольних напоїв для барної продукції. Міцні цілющі напої на основі лікувальних і ароматичних трав рослинного походження.
- Тема 8. Лікеро-горілчані базові алкогольні напої для барної продукції. Асортимент слабоалкогольних напоїв.
- Тема 9. Класифікація безалкогольних напоїв.
- Тема 10. Асортимент і характеристика десертних та ароматизованих вин. Шампанське та ігристі вина.
- Тема 11. Загальні відомості про приготування та подавання змішаних напоїв. Класифікація коктейлів . Способи приготування коктейлів. Характеристика основних типів коктейлів.
- Тема 12. Порядок складання карт напоїв у барі. Безалкогольні і слабоалкогольні коктейлі.
Шкала оцінювання
Поточне тестування |
Підсумкове тестування |
||||||||
Модуль 1 |
Модуль 2 |
Модуль 3 |
|||||||
Аудиторна робота |
Індивід робота |
Самост. робота |
Аудиторна робота |
Індивід робота |
Самост. робота |
Аудиторна робота |
Індивід робота |
Самост. робота |
10 |
15 |
10 |
5 |
15 |
10 |
5 |
15 |
10 |
5 |
За шкалою |
Екзамен |
Залік |
Бали |
A |
Відмінно |
Зараховано |
90-100 |
B |
Добре |
Зараховано |
82-89 |
C |
74-81 |
||
D |
Задовільно |
Зараховано |
64-73 |
E |
60-63 |
||
FX |
Незадовільно |
Не зараховано |
35-59 |
F |
Не зараховано |
0-34 |