UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Барна справа

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи
Короткий опис навчальної дисципліни

Метою навчальної дисципліни  викладання дисципліни «Барна справа» є є надання студентам комплексу спеціальних знань щодо організації роботи та обслуговування споживачів у барах, організації роботи сомельє та обслуговування гостей винами; формування у студентів системного мислення й комплексу знань у галузі ресторанного обслуговування.

 

Цілі та задачі навчальної дисципліни

Основними завданнями, які мають  бути вирішені в процесі викладання дисципліни, є вивчення:

  • організація роботи  бару  та методів  обслуговування  споживачів;
  • оснащення бару посудом, інвентарем,  інструментами, устаткуванням;
  • правил приготування,  оформлення та подавання змішаних напоїв.

 

 

Результати навчання

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні уміти:

  • визначати тип і клас бару;
  • підбирати посуд, інвентар, інструменти, устаткування для функціонування  бару;
  • готувати бар до роботи;
  • експлуатувати обладнання, користуватися  інвентарем, інструментами, мірним  посудом;
  • готувати напої та подавати їх споживачам;
  • обслуговувати  відвідувачів у барах різних типів та класів.
Перелік тем

Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

  • Тема 1. Особливості організації роботи барів. Характеристика торговельно-виробничої діяльності різних типів барів у сучасних умовах України.
  • Тема 2. Матеріально – технічне забезпечення барів. Залежність барної стійки від типу бару.
  • Тема 3.  Вимоги до обслуговуючого персоналу бару. Основи організації роботи сомельє.
  • Тема 4.  Організація постачання.
  • Тема 5. Підготовка бару до обслуговування відвідувачів.  Характеристика видів послуг, які надаються у барі.
  • Тема 6.  Організація обслуговування споживачів. Обслуговування гостей напоями. Культура споживання алкогольних напоїв.
  • Тема 7. Світовий ринок алкогольних напоїв. Класифікація, асортимент, характеристика міцних базових алкогольних напоїв для барної продукції. Міцні цілющі напої на основі лікувальних і ароматичних трав рослинного походження.
  • Тема 8. Лікеро-горілчані базові алкогольні напої для барної продукції. Асортимент слабоалкогольних напоїв.
  • Тема 9. Класифікація безалкогольних напоїв.
  • Тема 10. Асортимент і характеристика десертних та ароматизованих вин. Шампанське та ігристі вина.
  • Тема 11. Загальні відомості про приготування та подавання змішаних напоїв. Класифікація коктейлів . Способи приготування коктейлів. Характеристика основних типів коктейлів.
  • Тема 12. Порядок складання карт напоїв у барі. Безалкогольні і слабоалкогольні коктейлі.

 

Система оцінювання

Шкала оцінювання

Поточне тестування

Підсумкове тестування

Модуль 1

Модуль 2

Модуль 3

Аудиторна робота

Індивід робота

Самост. робота

Аудиторна робота

Індивід робота

Самост. робота

Аудиторна робота

Індивід робота

Самост. робота

10

15

10

5

15

10

5

15

10

5

 

 

За шкалою

Екзамен

Залік

Бали

A

Відмінно

Зараховано

90-100

B

Добре

Зараховано

82-89

C

74-81

D

Задовільно

Зараховано

64-73

E

60-63

FX

Незадовільно

Не зараховано

35-59

F

Не зараховано

0-34

 

Форма контролю
залік