UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Технологія напоїв

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи
Короткий опис навчальної дисципліни

Метою дисципліни є формування системи теоретичних знань із технології та характеристики напоїв, що реалізуються у закладах ресторанного господарства, створення цілісного уявлення про сукупність процесів, які забезпечують задані властивості напоїв, а також використання комплексного підходу до вивчення і удосконалення технологічних процесів.

Цілі та задачі навчальної дисципліни

Завданням вивчення навчальної дисципліни студентами є ознайомлення з основними нормативними документи, що регламентують операції технології напоїв; набуття  компетентностей з аналізу основних інгредієнтів напоїв; отримання необхідних знаннь для укладання ділової документації та проведення технологічних та економічних розрахунків

Результати навчання

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти набудуть знання щодо призначення барного посуду та інвентарю, характеристики основних алкогольних та безалкогольних напоїв, що реалізуються в барах та використовуються для приготування змішаних напоїв та коктейлів; отримають здатність впроваджувати у виробництво технології харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини.

Перелік тем

Тема 1. Загальні теоретичні відомості про напої. Тема 2. Пиво та безалкогольні ферментовані напої. Тема 3. Мінеральна, мінералізована та питна вода. Тема 4. Технологія тонізуючих напоїв. Тема 5. Функціональні напої загального та спеціального призначення. Тема 6. Загальна характеристика переробки плодово-ягідної сировини. Тема 7. Технологія соків і сокових напоїв із харчової сировини рослинного походження. Тема 8. Технологія плодово-ягідних ферментованих алкогольних напоїв. Тема 9. Історія виноробства. Тема 10. Географія вин. Тема 11. Цінність, вік та інші ознаки вина. Тема 12. Технологія спирту. Тема 13. Технологія горілок. Тема 14. Характеристика лікерів. Тема 15. Технологія коньяку, бренді та арманьяку. Тема 16. Технологія джину, рому, віскі та скочу. Технологія текіли та мескалю.

Система оцінювання

Поточний контроль В процесі поточного контролю здійснюється перевірка запам'ятовування та розуміння програмного матеріалу, набуття вміння і навичок конкретних розрахунків та обґрунтувань, опрацювання, публічного та письмового викладу (презентації) певних питань дисципліни. Поточний контроль здійснюється шляхом опитування або тестування під час лекцій та практичних занять, а також за підсумками систематичності і активності роботи студента протягом семестру. У разі невиконання завдань поточного контролю з об'єктивних причин, студент має право скласти їх індивідуально до останнього практичного заняття. Порядок організації такого контролю визначає викладач, який проводить практичні заняття.

Модульний контроль. Модульний контроль здійснюється у формі 2 контрольних заходів (максимальна оцінка - 15 балів) за окремими частинами дисципліни (модулями). За відсутності студента на контрольному заході без поважних причин модуль вважається не опанованим. Перескладання модулів здійснюється у терміни визначені викладачем. Результати модульного контролю доводяться до відома студентів.

Підсумковий контроль. Підсумковий контроль – комплексне оцінювання якості засвоєння навчального матеріалу дисципліни за всіма видами навчальних занять. Підсумковий контроль здійснюється у формі іспиту. Основним завданням підсумкового контролю є перевірка розуміння студентами програмного матеріалу дисципліни в цілому, розуміння логіки та взаємозв'язків між окремими розділами, здатність творчо використовувати отриманні знання.

Форма контролю
залік