UA / EN
Освіта

Каталог вибіркових навчальних дисциплін


Планування та контроль на підприємстві

Кафедра, яка викладає навчальну дисципліну:
Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи
Короткий опис навчальної дисципліни

Безперебійність виробничого процесу на підприємстві та ефективність
виробництва значною мірою визначається тим, наскільки обґрунтованими
будуть рішення підприємства щодо забезпечення виробничого процесу
економічними ресурсами. Крім того, з метою збільшення виробництва
продукції та зниження її собівартості використання матеріальних ресурсів
повинно бути раціональним. Тому на підприємстві значна увага приділяється
плануванню господарської діяльності.
В процесі навчання всі студенти економічних спеціальностей повинні
набути навички успішного менеджменту, тому детальне вивчення базових
функцій управління повинно бути відображено в навчальних програмах.
Представлена дисципліна дає можливість оволодіти теоретичними та
практичними аспектами виконання функцій планування та контролю.

Цілі та задачі навчальної дисципліни

Мета дисципліни «Планування і контроль на підприємстві» формування
системи знань з методології розроблення перспективних і поточних планів у
діяльності підприємства та контролю за їх виконанням.
Завдання дисципліни «Планування і контроль на підприємстві» –
опанування форм, методів і процесу планування і контролю; вивчення
структури і технології розроблення типових планів щодо економічного і
соціального розвитку підприємства. Складу показників і методики їх
розрахунку. Оптимізації виробничої програми підприємства.
Предмет дисципліни «Планування і контроль на підприємстві» – процес
планування і контролю діяльності підприємства.

Результати навчання

У результаті вивчення даного курсу студент повинен:
знати:
- основні вимоги до процесу планування та систему планів
підприємства;
- методи планових розрахунків, які використовуються у стратегічному,
поточному і оперативно-календарному плануванні;
- етапи і послідовність планових розрахунків, які застосовуються при
побудові різних видах планів;
- економічні основи покращання використання ресурсів підприємства;
- основи контролю в ринкових умовах господарювання.
вміти:
- вирішувати практичні задачі по плануванню виробництва, збуту і
контролю продукції, ресурсного забезпечення, фінансових потреб;
- складати стратегічні, поточні, оперативні плани підприємства;
- розробити бізнес-план розвитку підприємства;
- розробляти заходи щодо покращання ефективності використання
ресурсів підприємства;
- здійснювати оптимізацію виробничої програми.

Перелік тем

Змістовий модуль 1. Планування виробництва і збуту продукції,
планування ресурсного забезпечення
Тема 1. Сутність планування та особливості його здійснення на
підприємстві

Тема 2. Система планів підприємства

Тема 3. Маркетингові дослідження, планування збуту і контролю
продукції

Тема 4. Виробництво продукції. Оперативно-календарне планування і
контроль

Тема 5. Матеріально-технічне забезпечення виробництва, та
забезпечення операційної діяльності виробничою потужністю

Змістовий модуль 2. Планування фінансів і розвитку підприємства
Тема 6. Персонал і оплата праці

Тема 7. Виробнича інфраструктура

Тема 8. Витрати виробництва

Тема 9. Фінансове планування і контроль на підприємстві

Тема 10. Планування і контроль оновлення продукції.

Тема 11. Бізнес-планування

.

 

Система оцінювання

100 балів

Форма контролю
залік