UA / EN

Науковий гурток «Комунікативні процеси у контексті дослідження громадської думки»


Науковий гурток «Комунікативні процеси у контексті дослідження громадської думки»


На кафедрі філософсько-історичних студій та масових комунікацій функціонує науковий гурток «Комунікативні процеси у контексті дослідження громадської думки». Очолює гурткову роботу доцент Олександр Євченко. Здобувачі навчаються основам проведення  досліджень громадської думки з різних, передусім соціальних, тематик.

Значне місце у гуртковій роботі посідає  оволодіння методиками опитування. За результатами  досліджень громадської думки готуються аналітичні матеріали. Вони публікуються як у формі тез, так і через дописи у соціальних мережах для ознайомлення громадськості. 

Філософи-медійники, які є учасниками гуртка, проводять бліцопитування для власного каналу “Poly life” 

Засідання проводяться на постійній основі щомісяця кожного третього четверга о 15.00

Положення про гурток

 

Цілі та завдання гуртка:

  • виявлення та розвиток здібностей і творчого потенціалу членів гуртка, спрямування їх до майбутньої професійної діяльності;
  • поглиблення теоретичних знань та покращення практичних навичок у сфері масових комунікацій;
  • формування вмінь використання наукового підходу під час вирішення завдань практичної діяльності;
  • залучення до участі членів гуртка у роботі наукових семінарів, конференцій, тренінгів тощо. 

Напрями діяльності гуртка:

  • значне місце у гуртковій роботі посідає  оволодіння методиками  проведення опитувань / досліджень громадської думки з різних тематик;
  • підготовка публікацій за результатами  опитувань / досліджень громадської думки (тези, дописи у соцмережах тощо);
  • участь у комунікативних заходах різних форм проведення;
  • забезпечення дотримання академічної доброчесності у комунікативних процесах.

Актуальною темою, яку досліджують здобувачі, є гендерні аспекти комунікації у контексті діяльності органів державної політики та місцевого самоврядування.  Їй присвячена низка публікацій студентів та керівника, зокрема «Використання фемінітивів у мовленні публічних управлінців», «Застосування гендерного підходу в діяльності менеджера в місцевому самоврядуванні», «Оцінка гендерного впливу - невід’ємна складова підготовки стратегічних та програмних документів територіальної громади».

Наразі проводяться опитування та їх аналіз на платформі Житомирської міської ради з метою вивчення  потреб цільових аудиторій  в умовах воєнного стану.

З початку впровадження в університеті освітньо-професійної програми «Масові комунікації. Коучинг та консалтинг» до роботи гуртка долучилися майбутні філософи-медійники. Їх дослідницька діяльність спрямована на проведення бліцопитувань. Освоюючи практичні навики у професіоналів практиків на місцевих телеканалах, вони не лише проводять опитування на актуальну тематику, але й оформлюють їх у телеформаті та оприлюднюють. Найкращі «бліци» виходять в ефір. Бліцопитування здійснюються ними і для власного телеканалу «Poly life».

Результати роботи

Очікувані результати роботи

  • об’єднання зацікавлених студентів задля поглиблення знань у сфері комунікації та створення інформаційних продуктів;
  • підготовка тез, участь у наукових конференціях, зустрічах тощо з питань масових комунікацій та дотичної тематики;
  • участь у проєктах та конкурсах різних рівнів.

Робота гуртка передбачає тісну співпрацю з органами місцевого самоврядування та школами. Очільник гуртка Євченко Олександр Вікторович був керівником багатьох робіт учнів у галузі журналістики та філології, які отримали відзнаки та зайняли призові місця. А саме: Гладищук А. «Особливості творення та функції портретних характеристик персонажів у романі Л.Костенко «Маруся Чурай», Всеукраїнський літературний конкурс «Розкрилля душі» присвяченого 85-річчю від дня народження Ліни Костенко (ІІІ місце в Україні); Ліпісовецька О. «Особливості втілення національного пафосу та художня своєрідність публіцистики Є. Маланюка (диплом ІІІ ст. у ІІ етапі конкурсу-захисту робіт МАН); Ліпісовецька О. «Особливості втілення національного пафосу та художня своєрідність публіцистики письменників української діаспори» (диплом ІІ ст. у ІІІ Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту робіт МАН); Товкач І. «Жанрова специфіка журналістських матеріалів Інтернет-видань міста Житомира» (ІІІ місце на ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу захисту наукових робіт МАН України); Товкач І. «Заголовкова система Інтернет-видання (на прикладі «Житомир. Info») (ІІ місце на ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу захисту наукових робіт МАН України; Пантелеймончук В. «Особливості функціонування веб-сайту в системі комунікації органу місцевого самоврядування (на прикладі сайту Житомирської обласної ради) (ІІ місце на ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу захисту наукових робіт МАН України; учасниця ІІІ Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту робіт МАН.

Інформація у цифрах

Контакти


Адреса

10005, Україна, м. Житомир,
вул.Чуднівська, 103

Соціальні мережі